Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Filia nr 1
(3)
Autor
Nowakowska Aleksandra (kulinaria)
(2)
Iwanicka-Pronicka Katarzyna
(1)
Patryas Magdalena
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Zdrowe odżywianie
(2)
Choroby ludzi
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dietetyka
(1)
Hormony
(1)
Leczenie
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Odporność
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(2)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Kulinaria
(2)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Kuchnia i Zdrowie ; nr 05/2019)
Cukrzyca jest uważana za chorobę cywilizacyjną. Nieleczona cukrzyca, zarówno ta typu 1, jak i ta typu 2, prowadzi do bardzo poważnych powikłań zdrowotnych. Najważniejsze elementy terapii cukrzycy obu rodzajów to: podawanie odpowiednich leków, skuteczna, regularna aktywność fizyczna, systematyczna kontrola poziomu cukru we krwi oraz właściwa dieta, która w przypadku obu rodzajów cukrzycy rządzi się nieco innymi prawami. W tej książeczce przedstawiamy zasady kilku skutecznych diet oraz przykładowe jadłospisy, które są pomocne w walce z tą podstępną chorobą. Są to dieta ADA, system żywienia stworzony przez dietetyków Amerykańskiego Stowarzyszenia Cukrzycy; dieta Paleo – czyli jadłospis podobny do tego, jaki stosowali ludzie w epoce paleolitu. Nie chodzi tu jednak o to, by jadać tak jak jaskiniowcy, a raczej o to, by nie jadać tego, czego oni nie jadali, ponieważ nie jest to zdrowe; dieta śródziemnomorska – uważana za jeden z najlepszych sposobów na odchudzanie i skuteczną kontrolę poziomu cukru we krwi; dieta DASH – dzięki niej można obniżyć swoją wagę, poziom cholesterolu oraz dieta, którą należy stosować. [literia.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615.8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia i Zdrowie ; nr 02/2018)
Seria książek kulinarnych o żywieniu osób z problemami zdrowotnymi. Zawiera praktyczne wskazówki dotyczące odpowiedniej do zapotrzebowania diety, przepisy na zbilansowane posiłki, opis wartościowych składników i podpowiedzi, w jakich produktach ich szukać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej